fbpx

Uskaltaako tiilikatolla kävellä puhdistuksen aikana?

4 heinäkuun, 2024

Uskaltaako tiilikatolla kävellä puhdistuksen aikana?

Tiilikaton puhdistaminen on tärkeä osa talon kunnossapitoa. Sammaleet, lehdet ja muu lika voivat vahingoittaa kattoa ja lyhentää sen käyttöikää. Monille kuitenkin herää kysymys: ”Uskaltaako tiilikatolla kävellä puhdistuksen aikana?” Tässä blogikirjoituksessa tarkastelemme tätä kysymystä eri näkökulmista ja annamme vinkkejä turvalliseen katolla liikkumiseen.

Tiilikaton ominaisuudet

Ennen kuin päätetään katolla kävelemisestä, on tärkeää ymmärtää tiilikaton rakenteelliset ominaisuudet:

 • Paino ja kestävyys: Tiilikatot ovat yleensä kestäviä ja painavia, mikä tekee niistä vakaampia kuin monet muut kattotyypit.
 • Hauraus: Vaikka tiilet ovat kestäviä, ne voivat olla hauraita ja murtua helposti, jos niihin kohdistuu epätasaista painetta.

Turvallisuus tiilikatolla kävellessä

Katon puhdistaminen voi olla riskialtista, joten turvallisuudesta ei pidä tinkiä. Tässä muutamia tärkeitä turvallisuusseikkoja:

 1. Käytä oikeanlaisia kenkiä
  Valitse kengät, joissa on pehmeät, kumipohjaiset pohjat. Ne tarjoavat paremman pidon ja vähentävät liukastumisriskiä sekä tiilien vaurioitumista.
 2. Liiku varovasti
  Astu aina tiilien keskiosiin, missä ne ovat tukevimpia. Vältä astumasta tiilien reunoille, sillä ne ovat alttiimpia murtumiselle.
 3. Käytä turvavälineitä
  Käytä turvavaljaita ja -köysiä, erityisesti jos katto on jyrkkä. Varmista, että valjaat on kiinnitetty tukevasti johonkin kiinteään rakenteeseen.
 4. Ajoita työ oikein
  Valitse kuiva ja rauhallinen sää puhdistustyölle. Märkä katto on liukas ja sateinen sää lisää onnettomuusriskiä.

Vaihtoehtoja katolla kävelylle

Jos tiilikatolla käveleminen tuntuu liian riskialttiilta, on olemassa vaihtoehtoja:

 1. Puhdistustelineet ja -lavat
  Voit käyttää erityisiä telineitä tai tikkaita, jotka mahdollistavat työskentelyn katon reunalla ilman, että sinun tarvitsee astua katolle.
 2. Ammattilaisten palkkaaminen
  Jos et tunne oloasi varmaksi tai kattosi on erityisen jyrkkä tai hankalasti saavutettava, harkitse ammattilaisten palkkaamista. Heillä on tarvittavat välineet ja kokemus turvalliseen puhdistukseen.

Yhteenveto

Kyllä, tiilikatolla voi kävellä puhdistuksen aikana, mutta se vaatii varovaisuutta ja oikeita välineitä. Turvallisuuden takaamiseksi on tärkeää käyttää sopivia kenkiä, liikkua varovasti ja hyödyntää turvavälineitä. Vaihtoehtoisesti voit käyttää puhdistustelineitä, painepesuria tai palkata ammattilaisia. Puhdistaessasi tiilikattoa huolellisesti ja turvallisesti, voit varmistaa sen pitkäikäisyyden ja tehokkaan toiminnan.

Kiinnostaako joku näistä?

Sammalsoturit-henkilökuvasami-2

Mietitkö vielä tekijää tai tarvetta?

Sammaleet kannattaa aina poistaa tiilikatolta, koska ne voivat aiheuttaa isompaa vahinkoa tiilien halkeamisista vesivahinkoihin.

Sammaleenpoisto on edullinen ja tehokas tapa hoitaa ongelma ilman kallista pinnoitusta.