fbpx

Miksi sammaleet on hyvä poistaa tiilikatolta?

4 heinäkuun, 2024

Tiilikatot ovat suosittu valinta monille suomalaisille, sillä ne ovat kestäviä ja näyttäviä. Kuitenkin, kuten kaikki kattomateriaalit, myös tiilikatot vaativat huoltoa ja kunnossapitoa. Yksi yleisimmistä ongelmista tiilikatoilla on sammalen kasvu. Tässä artikkelissa tarkastellaan, miksi sammalten poistaminen tiilikatolta on tärkeää ja miten se tulisi tehdä.

Sammalen vaikutukset tiilikatolla

 1. Veden kerääntyminen ja jäätyminen
  Sammalet sitovat itseensä vettä, mikä voi aiheuttaa ongelmia erityisesti talvella. Vesi jäätyy ja laajenee, mikä voi johtaa tiilien halkeiluun ja murtumiseen. Tämä heikentää katon rakenteellista kestävyyttä ja voi aiheuttaa vesivuotoja.
 2. Lisääntynyt paino
  Sammal lisää katon painoa, mikä voi olla ongelmallista erityisesti vanhemmille rakennuksille, joissa katon kantokyky ei ole enää entisellään. Pitkällä aikavälillä ylimääräinen paino voi vahingoittaa katon rakenteita.
 3. Tiilien kuluminen
  Sammalet voivat kiinnittyä tiilien pintaan juurillaan, mikä voi aiheuttaa tiilien pinnan rapautumista. Tämä nopeuttaa tiilien kulumista ja lyhentää katon elinikää.
 4. Esteettiset syyt
  Sammaloitunut katto ei ole visuaalisesti miellyttävä. Sammal antaa rakennukselle hoitamattoman ja vanhan ilmeen, mikä voi vaikuttaa talon arvoon ja houkuttelevuuteen erityisesti myyntitilanteessa.

Sammalen poiston hyödyt

 1. Katon eliniän pidentäminen
  Sammalen poistaminen auttaa säilyttämään tiilet hyvässä kunnossa pidempään. Ilman sammalta tiilet eivät rapaudu niin nopeasti, mikä tarkoittaa, että katto kestää pidempään ja säästää kustannuksia pitkällä aikavälillä.
 2. Rakenteiden suojaaminen
  Kun sammal poistetaan, vesi ei keräänny ja jäädy katolle yhtä helposti. Tämä suojaa tiiliä ja katon rakenteita halkeilulta ja muilta vaurioilta, jotka voivat johtua veden ja jään aiheuttamasta paineesta.
 3. Parannettu ulkonäkö
  Sammalen poisto parantaa katon ulkonäköä ja tekee talosta siistimmän näköisen. Tämä voi olla erityisen tärkeää, jos taloa ollaan myymässä tai kunnostamassa.
 4. Parempi vedenpoisto
  Sammalet voivat tukkia vesikourut ja vedenpoistojärjestelmät, mikä voi johtaa veden valumiseen väärin paikkoihin ja aiheuttaa vaurioita. Sammalen poisto varmistaa, että vesi pääsee valumaan katolta hallitusti pois.

Sammalen poiston menetelmät

 1. Mekaaninen poisto
  Sammalet voidaan poistaa mekaanisesti harjaamalla tai kaapimalla. Tämä menetelmä on tehokas, mutta vaatii varovaisuutta, jotta tiilien pinnat eivät vaurioidu.
 2. Kemialliset puhdistusaineet
  Markkinoilla on saatavilla useita kemiallisia puhdistusaineita, jotka on suunniteltu erityisesti sammalten poistoon. Näitä aineita levitetään katolle ja ne tappavat sammalet, minkä jälkeen sammal voidaan helposti harjata pois.

Yhteenveto

Sammaleen poistaminen tiilikatolta on tärkeää sekä katon kestävyyden että rakennuksen ulkonäön kannalta. Sammalet voivat aiheuttaa merkittäviä vaurioita tiilikatolle, jos niitä ei poisteta säännöllisesti. Useat eri menetelmät, kuten mekaaninen poisto, kemialliset aineet ja painepesu, tarjoavat tehokkaita keinoja sammalten hallintaan. Säännöllinen huolto ja puhdistus varmistavat, että tiilikatto pysyy hyvässä kunnossa ja kestää pitkään.

Investoimalla aikaa ja vaivaa sammalten poistoon, voi välttää suurempia ja kalliimpia kattoremontteja tulevaisuudessa. Siksi sammaleiden poistaminen tiilikatolta on järkevää ja suositeltavaa jokaiselle omakotitalon omistajalle.

Kiinnostaako joku näistä?

Sammalsoturit-henkilökuvasami-2

Mietitkö vielä tekijää tai tarvetta?

Sammaleet kannattaa aina poistaa tiilikatolta, koska ne voivat aiheuttaa isompaa vahinkoa tiilien halkeamisista vesivahinkoihin.

Sammaleenpoisto on edullinen ja tehokas tapa hoitaa ongelma ilman kallista pinnoitusta.